Halaman

21 July 2013

Rempah Pok Leh & Kak Jah jadi pilihan pelanggan sepanjang Ramadan, hari raya

Oleh: Aida Abd Rahman
Gambar: Farah Farina Mohmad Zali

Kedatangan Ramadan membawa rezeki berganda kepada peniaga bahan mentah apabila pelanggan mula berpusu-pusu mendapatkan pelbagai produk yang ditawarkan untuk menyediakan persiapan sepanjang puasa dan menjelang hari raya tidak lama lagi.

Sebalik kerancakan aktiviti jual-beli di Pasar Kedai Payang, Kuala Terengganu, perusahaan rempah yang sudah diwarisi sejak empat generasi lagi, `Pok Leh & Kak Jah Rempah’ antara kedai yang menarik perhatian dan menjadi tumpuan ramai.

Puan Shima
Pengusahanya, Puan Shima Muhammad, 38, berkata sebanyak 40 jenis rempah yang dilengkapi kertas resepi dihasilkan sendiri keluarganya mendapat sambutan amat baik dari pelanggan sepanjang bulan puasa dan perayaan menyebabkan tempahan bahan mentah untuk memproses rempah-ratus dari pembekal di sekitar Terengganu juga meningkat sehingga tiga kali ganda.

 “Selalunya pada musim begini kami akan meningkatkan tempahan bahan mentah memandangkan permintaan dari pelanggan yang menggunakannya untuk masakan sendiri, jualan sepanjang Ramadan dan juga kenduri- kendara juga bertambah.

 “Bahan mentah itu akan diproses di kilang terletak di Kampung Wakaf Tengah dan apabila selesai memproses kami akan membawa pulang rempah berkenaan untuk dibungkus oleh 10 pekerja yang terdiri dari keluarga sendiri,” katanya kepada Teganukita, hari ini.

Puan Shima yang sudah bekeluarga dan memiliki empat cahaya mata berusia tiga bulan sehingga 18 tahun mewarisi perniagaan itu dari bapanya, Encik Muhamad Abd Rahman, 58 dan ibu, Khatijah Jusoh, 56, mula terdedah dengan perusahaan keluarga itu sejak kecil lagi dan amat berpengalaman dengan selok- belok rempah ratus amhupun masakan.
Encik Muhammad memasukkan rempah ke dalam plastik sebelum dijual kepada pelanggan

Malah, bapanya masih setia `turun padang’ dengan dibantu ibunya di premis berkenaan bagi melancarkan urusan jual-beli dan melayan kehendak serta kerenah pelanggan yang adakalanya tidak menang tangan.

Menurut Puan Shima, perusahaan rempah yang diperturunkan dari bapanya itu sudah bermula sejak 30 tahun lalu, sebelum bapanya sendiri mengambil alih lebih 20 tahun menerajui warisan keluarga tersebut dari datuk dan juga moyangnya.

“Dari tahun ke tahun, kami cuba menambah variasi rempah mengikut citarasa dan kehendak pelanggan. Bukan sekadar 40 jenis rempah, kami juga menawarkan bunjut sup dan singgang serta bahan masakan  lain yang sukar didapati di kedai-kedai lain,” katanya.

Pelbagai pilihan rempah yang ditawarkan
Tambahnya, kelebihan menghasilkan pelbagai pilihan paket rempah berharga antara RM1.50 sehingga RM4.00 yang memikat selera pelanggan, selain perisa baru yang sentiasa diubahsuai serta dicipta khusus itu menyebabkan pelanggan lebih ramai tertumpu ke premisnya untuk mendapat stok produk berkenaan.

Puan Shima berkata, rempah gulai kawah dan rempah murtabak antara dua jenis produk keluaran syarikatnya yang laris sepanjang musim ini, selain rempah ayam goreng berempah, kari kepala ikan, sup Thai, Nasi Arab, nasi beriani, pajeri nenas, kari best ayam dan daging, soto, daging hitam, rendang, dalca, kerutuk serta rempah istimewa keluaran terbaru mereka, Nasi Mandy Arabica dan ayam panggang madu.