Halaman

05 September 2012

Pesta Makanan Terengganu di Seri Pasific Hotel

Oleh FAUZI MOHD

Kerajaan negeri mengalu-alukan penyertaan pelbagai pihak untuk mempromosikan produk makanan tradisional dan kebudayaan sebagai usaha merancakkan lagi industri pelancongan di Terengganu.


Dato' Abdul Rahin menyediakan hidangan keropok lekor di majlis perasmian Pesta makanan Terengganu dan Tahun melawat Terengganu 2013 di hotel Seri Pacific, Kuala Lumpur.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan negeri, Dato’ Abdul Rahin Mohd Said berkata, pelancongan berasaskan makanan dan kebudayaan merupakan salah satu cabang dalam industri pelancongan yang semakin diminati ramai.

Menurutnya, inisiatif Seri Pasific Hotel Kuala Lumpur bekerjasama dengan Hotel Primula, Terengganu menganjurkan Pesta Makanan dan Kebudayaan Terengganu di ibu kota itu merupakan langkah terbaik dalam merancakkan industri pelancongan kedua-dua negeri.

“Ini merupakan satu penghargaan dan pengiktirafan di atas usaha progresif untuk memajukan lagi industri pelancongan negeri dan negara,” katanya semasa merasmian Pesta Makanan dan Kebudayaan Terengganu di Seri Pasific Hotel Kuala Lumpur, malam tadi.



Turut hadir, Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna negeri, Dr. A. Rahman Mokhtar; ADUN Tepoh, YB. Muhammad Ramli Nuh; Ketua Pengarah Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia, Mohd Kamil Mohd Ali; Timbalan Pengarah Tourism Malaysia, Dato’ Azizan Noordin dan Pengarah Eksekutif Operasi Berita dan Editorial Media Prima, Dato’ Ahmad A. Talib.

Dato’ Abdul Rahin berkata, pesta yang bermula 4 hingga 10 September itu merupakan permulaan acara promosi Tahun Melawat Terengganu 2013 serta lanjutan kepada program sama yang diadakan di Terengganu dan Melaka tahun sebelumnya.

Beliau berkata, penduduk sekitar Kuala Lumpur dan pelancong asing dialu-alukan untuk datang ke Seri Pasific Hotel bagi merasai dan menikmati keunikan makanan dan kebudayaan Terengganu.

Katanya, promosi selama seminggu itu melibatkan penyediaan masakan Terengganu yang didatangkan khas oleh dua chef terkemuka dari Hotel Primula iaitu Chef Mohd Ariffin Minggu dan Chef Ahmad Sabri Kadir.

“Juadah yang pasti menambat selera termasuklah Nasi Dagang, Singgang Sotong, Ayam Kerutub Terengganu dan Telur Itik Masak Lemak.

“Turut disediakan pelbagai kuih-muih tradisional seperti Akok, Lepat Pisang, Belebab Pisang, Poli Ubi Kayu, Tok Aji Serban, Lompat Tikam, Mas Jemput, Laksam, Rojak Betik, Satar, Ketupat Sotong, Otak-Otak dan Kerepok Lekor,” katanya.

Selain makanan kata Dato’ Abdul Rahin, orang ramai juga berpeluang untuk melihat hasil kraf tangan pengusaha batik serta songket Terengganu yang disediakan di lobi hotel berkenaan.