Halaman

10 May 2012

Pengusaha ikan air tawar mampu perluaskan pasaran

Oleh: Suriati Ali

Terengganu turut dicatatkan sebagai negeri paling ramai yang mempunyai bilangan pengemar ikan tawar seperti ikan keli, patin dan baung berbanding negeri lain yang lebih gemarkan makanan laut.

Pengarah Perikanan Negeri Terengganu, Encik Abdul Khalil Abdul Karim, (gambar kecil) pihaknya percaya berdasarkan perkembang positif ini, seramai 1,445 perternak dan pengusaha ikan air tawar di Terengganu mampu mempeluaskan pasaran masing-masing sehingga serata negeri dan ke luar negara.

Katanya, pihaknya menerima banyak permohonan daripada pelbagai pihak untuk menceburi bidang ternakan ikan air tawar seperti keli, baung dan patin selepas menyedari ianya mendapat keuntungan.

“Permintaan tiggi terhadap ikan air tawar secara tidak langsung dapat mengurangkan permintaan terhadap sumber ikan laut yang kini dikatakan semakin berkurangan berikutan mengalami eksploitasi yang berlebihan,” katanya..

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan Program Mega Kempen Makan Ikan Air Tawar di Tapak Pasar Tani, Padang Hiliran, Kuala Terengganu, hari ini..


Hadir sama, Pengarah Perikanan Negeri Terengganu, Encik Abdul Khalil Abdul Karim; Pengarah Bahagian Pembangunan Akuakultur, Putrajaya, Encik Nik Wahab Mat Diah dan beberapa pegawai kanan kerajaan.

Peserta yang hadir pada program anjuran Jabatan Perikan Negeri Terengganu, diberi peluang merasai keenakan beberapa masakan ikan air tawar seperti sup belut, ikan patin masak tempoyak, nuget ikan patin dan sebagainya.

Katanya, program seumpama ini akan diteruskan ke peringkat daerah sebagai langkah mempromosi kepada orang ramai tentang keenakan ikan air tawar.