Halaman

18 December 2011

UMT hasil jel dari sisek ikan

Oleh; Esah Abdullah

Produk Seagold Probiotik Liquid iaitu makanan tambahan (supplement) yang dihasilkan oleh penyelidik dari Universiti Malaysia Terengganu (UMT) Prof. Dr. Mohd Effendy Abd. Wahid dan Enctik Thirukanthan Chandra Segaran telah mendapat pasaran baik di negara China.

Produk kesihatan ini dilihat begitu berkesan untuk meningkatkan penjagaan kanser usus dan ia diguna pakai di beberapa wilayah di negara China.

Beliau dan rakannya juga turut menghasilkan Scalogel yang dihasil khusus untuk menyembuhkan luka dan produk kecantikan wanita.

Prof. Dr Mohd Effendy berkata, penyelidikan yang berjalan lebih tiga tahun untuk menghasilkan produk jel daripada sisek ikan ini.

Untuk melengkapkan penyelidikan banyak jenis ikan diambil untuk kajian namun memilih sisek ikan Tilapia yang mempunyai daya tahan dan anti bakteria.

Dua produk itu telah mendapat anugerah pingat emas dalam pertandingan BioMalaysia Conference dan Exhibition 2011 yang diadakan di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur baru-baru ini.

Malah produk Seagold Probiotik Liquid; Nutritional Health Supplement telah menerima anugerah khas Biotechnologi Innovation of The Year di majlis tersebut.